De mens en zijn dagelijkse energie

Elk mens heeft dagelijks de beschikking over een bepaalde hoeveelheid energie. Die energie  is nodig voor alle processen die zich in het lichaam afspelen.  Denk aan praten, lachen, denken, kijken, horen, lopen, enz. Maar ook minder alledaagse dingen als later naar bed gaan, vakantie vieren, werken, sporten, wandelen, fietsen, zwemmen, enzovoort.

Als er te weinig energie voorhanden is, dan zal je lichaam gaan kiezen tussen, “wat doe ik wel” en “wat doe ik maar niet”,. Slaat deze balans langdurig (chronisch) door naar de negatieve kant, dan kan dit ten koste gaan van de interne processen. Die processen  zijn noodzakelijk, zij maken het mogelijk dat we kunnen leven. Het goed en ongestoord verlopen van deze processen is dan ook van levensbelang. Zeker als het gaat om het immuunsysteem, want dat is één van de grootste energieverbruikers van ons lichaam.

Longevity coaching richt zich op de kennis over de interne processen en het besparen van energie bij deze processen. De nadruk ligt daarbij op een zo optimaal mogelijk procesverloop met een zo min mogelijke belasting.

Daarvoor zijn voldoende kwalitatieve voedingsstoffen nodig in persoonsafhankelijke verhoudingen. Voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, plantaardige hulpstoffen en vezels. Daarbij is voldoende water van goede kwaliteit noodzakelijk voor een ongestoorde procesgang.

Longevity coaching

Waar vaak niet bij stilgestaan wordt, is dat voedsel het enige transportmiddel van voedingsstoffen is, dat we als mens ter beschikking hebben. Aan voedsel moet dus extra veel eisen gesteld worden. Vroeger was de kwaliteit en aanwezigheid van voedingsstoffen vanzelfsprekend, tegenwoordig is dit mede door de voortdurende industrialisatie een uitdaging geworden. Het is zelfs een vak geworden, bijvoorbeeld in de vorm van longevity coaching. Dat laat je zien hoe je positieve invloed kunt uitoefenen op deze van levensbelang zijnde processen door goede, dagelijkse keuzes te maken op het gebied van voeding, drinken, beweging, omgang met stress en de slaapkwaliteit.

Stofwisseling, immuunsysteem, homeostase

De grootste energieverbruikers in het menselijk lichaam zijn, de stofwisseling, het immuunsysteem en de homeostase. (samen 90%)

Longevity coaching richt zich daarom met name op:

  • Het verbeteren van de stofwisseling en het voorkomen dat deze extra/overbelast wordt.
  • Het optimaliseren van de werking van het immuunsysteem.
  • Het zoveel als mogelijk ontlasten van het continue in evenwicht houden van alle functies en het interne milieu (de homeostase) van het lichaam, ondanks omgevingsinvloeden.

Dit alles niet in de vorm van een dictaat, maar op een coachende wijze en gebaseerd op kennisoverdracht. Deze methodiek zal uiteindelijk leiden tot meer energie voor alledaagse en minder alledaagse bezigheden en een aanzienlijk kleinere kans op het krijgen van chronische ziektes (volgens internationale onafhankelijke onderzoeken, tot 90%!).

Voor meer informatie en toelichting: ga eens praten met een Longevity Specialist. Er is er altijd wel in één bij jou in de buurt. Kijk maar op onze website.

Plaats een reactie