Een levensgevaarlijk begin van het jaar

Het nieuwe jaar, is weer van start gegaan. Een nieuw jaar dat altijd weer gekenmerkt wordt door goede voornemens. Het voornemen dat in de top 10 staat is afvallen. Veel mensen zijn van mening dat zij te veel onnodig gewicht meedragen en willen hier heel graag vanaf. Januari en februari zijn dan ook de maanden die gekenmerkt worden door het volgen van allerhande diëten en het gebruik van een scala aan afslankproducten.

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat zonder inzicht starten met een dieet, of het gebruik van afslankmiddelen levensgevaarlijk kan zijn!

Zelfs het meest onschuldig uitziend dieet of afslankproduct kan een gevaar voor je zijn.

Bepalend voor je gezond is namelijk de biochemische werking in je lichaam. Daar zijn stoffen voor nodig die aan veel diëten ontbreken. Populair zijn de eiwitdiëten vaak koolhydraatarm en al dan niet gecombineerd met eiwitshakes en/of repen. De nadruk leggen op eiwitten is populair, omdat eiwitten niet in vet omgezet kunnen worden, en je lichaam een overschot aan eiwitten kan gebruiken voor energie.

Wat minder goed bekend is, is dat een overdaad aan eiwitten voor grote problemen op termijn kunnen zorgen. Bekend zijn onder andere een overreactie van het immuunsysteem en overbelasting van de nieren, waardoor nierfalen kan ontstaan. Voorts een ontregelde lever die voor giftige residuen zorgt en verlies van beenmassa (osteoporose) door een verhoogde zuurgraad van het bloed. Daarnaast wordt een teveel aan proteïne nog gelinkt aan obesitas, maar ook aan dementie en Alzheimer.

Zelfbenoemde dieetgoeroes dwepen graag met allerhande light-producten, maar ook deze producten brengen schade aan het lichaam, naarmate we ouder worden. Light-producten zijn “light”, doordat de noodzakelijke vetten op chemische wijze zijn verwijderd. Dat zijn vetten die noodzakelijk zijn om ons lichaam normaal te laten functioneren. Vetten geven ook smaak aan producten, zodat vervangers noodzakelijk zijn voor een smaakbeleving. Daarom zijn aan de light producten allerhande chemische zoetstoffen, zoals aspartaam, toegevoegd welke o.a. de werking van de darmen beschadigen. Die chemische zoetstoffen zijn er weer, omdat deze vrijwel geen calorieën bevatten.

Bij afslankproducten worden stoffen in je lichaam gebracht die absoluut niet noodzakelijk  zijn en dus belastend zijn of de interne noodzakelijke verhoudingen verstoren. Dit zal zich op termijn doen gelden, dus naarmate je ouder wordt  en vaak op een manier waar je niet op gehoopt had.

Je bent het verplicht aan jezelf en jouw dierbaren om je eerst te verdiepen in de oorzaak van het ontstaan van het overgewicht. Deze redenen kunnen namelijk zeer uiteenlopend zijn en weet dat ieder mens ook anders kan reageren op een product of keuze.

Een leefstijlanalyse verschaft je het inzicht wat voor jou de meest verantwoorde manier is om de overtollige pondjes op een verantwoorde manier kwijt te raken en jouw gezondheid ook op de lange termijn te behouden.

Plaats een reactie